WhatsApp Image 2024-05-24 at 17.11.41
WhatsApp Image 2024-05-24 at 17.06.04 (1)

Het keramische kunstwerk is een diepgaande uitdrukking van de relatie van de kunstenaar met aanraking, emotie en persoonlijke geschiedenis. Door middel van beeldhouwen verkent de kunstenaar de intimiteit van handen, waarbij hij benadrukt dat handen de meest directe en persoonlijke contactzone zijn. Deze beeldhouwtechniek brengt de kunstenaar dichter bij de creatie, waardoor het proces diep tactiel en emotioneel wordt. Het aanraken en voelen van het materiaal versterkt de band tussen de kunstenaar en het beeld, waardoor een sterkere, intiemere ervaring mogelijk wordt.

Het kleurenpalet dat de kunstenaar koos, weerspiegelt een diepe affiniteit met water, met tinten die overgaan van lichte naar diepere tinten, wat een reis naar introspectie symboliseert. De handen zelf zijn een terugkerend motief, geroemd om hun elegante vorm en persoonlijke betekenis. De kunstenaar vindt schoonheid in het gemak waarmee hij handen maakt en schrijft deze vaardigheid toe aan een mix van de nagels van hun vader en de handen van hun moeder – een fusie van familietrekken die zich manifesteert in de kunst.

Dit werk is een weerspiegeling van de innerlijke wereld van de kunstenaar, geïnspireerd door hun eigen handen als symbolen van emotie en ervaring. De kunstenaar ziet zichzelf als de beste vertaler van deze gevoelens en maakt werken die taal overstijgen en rechtstreeks tot het hart spreken. Het contrast tussen hun eerdere schilderwerk en deze keramische sculptuur markeert een belangrijke evolutie in hun creatieve reis. Naarmate ze ouder worden, vindt de kunstenaar een diepere bevrediging in het langzame, weloverwogen proces van beeldhouwen. In tegenstelling tot de snelle, vluchtige aard van het schilderen, stelt beeldhouwen de kunstenaar in staat om zich fysiek met het materiaal bezig te houden, de temperatuur ervan te voelen en het te vormen als een verlengstuk van zichzelf. Door dit proces geeft de kunstenaar niet alleen vorm aan de klei, maar legt hij er ook een deel van zijn eigen essentie in vast, waardoor elk stuk een tastbare uitdrukking van zijn innerlijke leven wordt.

Nastasya Kharytonova
Hand #1
Geglazuurd keramiek
2024
8 x 15 X 6 cm ongeveer

Handen’ is een sculptuur van kunstenaar Nastasiya Kharitonova
Foto: Nastasiya Kharitonova

***
Over kunstwerken en kunstenaars die actief zijn in het atelier.

In onze ARTISTISCHE WERKPLAATS kunnen kunstenaars werken aan het opbouwen van hun kunstpraktijk en worden ze ondersteund door het Globe Aroma team en partners van de Cosmos of Globe.

De artistieke werkplaats functioneert in twee snelheden: de open co-workplace en het toegewijde atelier.